Groep 6/7

Boekendozen

Naarmate kinderen in hogere groepen komen, gebeurt het regelmatig dat lezen door hen als saai, suf of oninteressant wordt ervaren. Jammer, want lezen is top! Er zijn diverse inspirerende manieren om kinderen (opnieuw) te enthousiasmeren om boeken te gaan lezen en na te laten denken over boeken en verhalen. Eén van deze manieren is de zogeheten boekendoos.

In groep 6/7 zijn de kinderen daar de afgelopen periode druk mee geweest. Na het kiezen van een boek hebben de kinderen een boekedoos gemaakt, middels een stappenplan waarin allerlei opdrachten beschreven staan, zoals het zoeken van voorwerpen die bij het boek horen, informatie opzoeken over de schrijver en illustrator, schrijven van een samenvatting en versieren van de doos met bij het boek passende elementen. Vanuit de aangeklede doos presenteerden de kinderen het boek aan de klas.

De kinderen zijn op een creatieve manier bezig geweest met boek- en leespromotie. Daarnaast werkten ze aan hun presentatievaardigheden. De boekendozen zien er aantrekkelijk uit en stimuleren daarmee ook andere kinderen in de klas om de boeken te gaan lezen. Ook niet-lezers ervaarden het maken van een boekendoos als een leuke uitdaging. 

Denise Sep

Leerkracht groep 6/7

Meer info